16 Nisan 2012 Pazartesi

TARİF NO:8

Tarifin Adı:Bazlama
Tarifi Gönderen:fincanteyze
Olsa da yesek görüntüsü ile etkinliğimize katıldığın için teşekkürler arkadaşım.Diğer güzel tarifler için tık tık




Malzemesi
2-2,5 kg un
Bir paket (42 gr) yaş maya
2 tatlı kaşığı şeker
Yaklaşık 1 lt su 
Tuz

Hazırlanışı
Önce mayayı bir kasede 2 tatlı kaşığı şeker ile  karıştırarak, ılık su ile ıslattım. Bu karışımı una ekleyelim ve yavaş yavaş suyunu ekleyerek, kulak memesinden yumuşak olacak şekilde şekilde yoğuralım.  Üzerini örterek ılık bir yerde hamur bir kat artana kadar mayalanacak. (Biz kalabalık olduğumuz için çok yaptık siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz.) Bu ölçü ile yaklaşık 35 adet orta boy bazlamamız oldu.)
Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlanır ve sofra bezinin üzerine konularak üzeri örtülür (örtmezseniz üzeri kurur ve mayalanmaz)10 dakika sofra mayasının gelmesi beklenir.
Daha sonra elle ya da oklava ile yarım santim kalınlığında açıyoruz. Biz açarken oklava kullanıyoruz (mayası kaçmasın diye elle açanlar da var, nasıl kolayınıza gelirse). 
Püf Noktası: Şimdi bu aşama önemli; hepsini açmıyoruz teker teker pişireceğiz. Diğerleri üzeri örtük şekilde mayalanmaya devam edecek. Bir tanesini açıyoruz, tavaya alıyoruz 1-2 dakika sonra alt üst ediyoruz, aynı şekilde 1-2 dakika sonra tekrar çeviriyoruz. İşte ondan sonra kabarmaya başlıyor. Yani bir tarafını bir kerede değil alt-üst ederek iki seferde pişiriyoruz ki iyice kabarsın arası açılsın. Bir tanesi pişerken diğerini açıyoruz, teker teker... Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

16 Nisan 2012 Pazartesi

TARİF NO:8

Tarifin Adı:Bazlama
Tarifi Gönderen:fincanteyze
Olsa da yesek görüntüsü ile etkinliğimize katıldığın için teşekkürler arkadaşım.Diğer güzel tarifler için tık tık




Malzemesi
2-2,5 kg un
Bir paket (42 gr) yaş maya
2 tatlı kaşığı şeker
Yaklaşık 1 lt su 
Tuz

Hazırlanışı
Önce mayayı bir kasede 2 tatlı kaşığı şeker ile  karıştırarak, ılık su ile ıslattım. Bu karışımı una ekleyelim ve yavaş yavaş suyunu ekleyerek, kulak memesinden yumuşak olacak şekilde şekilde yoğuralım.  Üzerini örterek ılık bir yerde hamur bir kat artana kadar mayalanacak. (Biz kalabalık olduğumuz için çok yaptık siz kendinize göre ayarlayabilirsiniz.) Bu ölçü ile yaklaşık 35 adet orta boy bazlamamız oldu.)
Mayalanan hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlanır ve sofra bezinin üzerine konularak üzeri örtülür (örtmezseniz üzeri kurur ve mayalanmaz)10 dakika sofra mayasının gelmesi beklenir.
Daha sonra elle ya da oklava ile yarım santim kalınlığında açıyoruz. Biz açarken oklava kullanıyoruz (mayası kaçmasın diye elle açanlar da var, nasıl kolayınıza gelirse). 
Püf Noktası: Şimdi bu aşama önemli; hepsini açmıyoruz teker teker pişireceğiz. Diğerleri üzeri örtük şekilde mayalanmaya devam edecek. Bir tanesini açıyoruz, tavaya alıyoruz 1-2 dakika sonra alt üst ediyoruz, aynı şekilde 1-2 dakika sonra tekrar çeviriyoruz. İşte ondan sonra kabarmaya başlıyor. Yani bir tarafını bir kerede değil alt-üst ederek iki seferde pişiriyoruz ki iyice kabarsın arası açılsın. Bir tanesi pişerken diğerini açıyoruz, teker teker... Afiyet olsun...

Hiç yorum yok: